Een woning aankopen: waar let je op?

De eindinspectie voordat je naar de notaris gaat. Waar let je op?

Karin de Jong
26 Mei 2021 | Door Karin de Jong

Tijdens de eindinspectie ga je voor de laatste keer voordat het officieel jouw woning is, de woning bezichtigen. Omdat je hierna gaat tekenen voor de overdracht, is het belangrijk dat je op de juiste punten let. Tussen de aankoop en de levering zit vaak namelijk een periode van minimaal 2 à 3 maanden. In die tijd kan er veel gebeurd zijn met het huis. 

De overgenomen (roerende) zaken 

Neem je dingen over van de verkoper, bijvoorbeeld de vloer, meubels of gordijnen? Dan is dat waarschijnlijk bij het tekenen van de koopakte afgesproken middels de lijst van (roerende) zaken. Controleer tijdens deze laatste bezichtiging of alle spullen - in goede staat - aanwezig zijn. 

Nieuwe schade? 

Tijdens een verhuizing kan het nog weleens voorkomen dat (grote) meubels schade veroorzaken in de vloer, de trap of de muur. Het huis staat (zo goed als) leeg, dus mocht iets zijn beschadigd zijn, dan is de kans groter dat je het tegenkomt. 

De meterstanden 

Bij het aanvragen van gas/water/licht wordt gevraagd naar de meterstanden op het moment van de overdracht. Slimme meters lezen dit uit, maar noteer voor de zekerheid de standen wel. Als makelaar ben ik altijd bij de eindinspectie aanwezig en maak ik foto’s van alle meterstanden, die ik direct aan verkoper en koper toestuur. Op deze manier hebben beide partijen, dezelfde standen, zoals het hoort. 

De werking van elektrische apparaten 

De inspectie kan het beste worden gedaan als de woning nog is aangesloten op gas/water/licht. Controleer elektrische apparatuur, zoals de koelkast en mechanische ventilatie. 

Water! 

Zorg dat je alles controleert rondom water: zijn er geen vochtplekken als gevolg van lekkage? Werken de kranen (voornamelijk het warme water)? Zet ook eens de thermostaat hoog om te voelen of de verwarming werkt. 

Een woning is voor de meeste mensen een van de grootste aankopen in hun leven. Ondanks dat de eindinspectie slechts een formaliteit lijkt, is alertheid zeker aan te raden voordat je de papieren tekent. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan. Voldoet het huis toch niet aan de gemaakte afspraken, dan moeten de verkoper en koper hier afspraken over maken. De betrokken makelaars (aan- en/of verkoopmakelaar) hebben hier een adviserende rol in.

Advies nodig?

Ik sta voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Image

Deze blogs vind je misschien ook interessant

Jouw woning verkoopklaar

Woning verkopen: ben jij er klaar voor?

01 Juli 2021 | Door Karin
Karin legt uit

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?

17 Juni 2021 | Door Karin
Keuzes maken

Hoe kies jij een makelaar? Volg je gevoel!

02 Juni 2021 | Door Karin
De laatste punten

De eindinspectie voordat je naar de notaris gaat. Waar let je op?

26 Mei 2021 | Door Karin
Karin de Jong makelaars en woningpresentaties
Karin de Jong makelaars en woningpresentaties