Tijdens de opname van de woning, bij de gemeente, het kadaster of in eigen archief heeft de taxateur gegevens gevonden en genoteerd. Tevens heeft hij een waarde berekend, verkochte referentiepanden gezocht of navraag gedaan bij andere instanties. Uit alle gegevens trekt de makelaar/taxateur een conclusie, schrijft die op en ondertekent het rapport. Het maken van een taxatierapport is dus meer dan ‘even door de woning hollen’.
Het is duidelijk dat, afhankelijk van de grootte en de situatie (denk aan recht van overpad en dergelijke) van de woning de taxateur flink wat uurtjes kwijt is. Een taxatierapport is dan ook niet gratis. Voor bijvoorbeeld het verkrijgen van een financiering/hypotheek zal de bank naar een taxatierapport vragen die NWWI gevalideerd is. Maar ook als men in scheiding ligt en er moet een verdeling gemaakt worden, zal er een taxatierapport gemaakt worden.
Waardebepaling
Een waardebepaling is eenvoudiger. Dit is de eerste stap naar bijvoorbeeld het verkopen van een woning of voor het verkrijgen van een eerste indicatie of er een overwaarde aanwezig is. Een waardebepaling is een mondelinge verklaring van een makelaar. In dit gesprek zal een makelaar je de verwachte verkoopwaarde/opbrengst en het vraagprijsadvies van de woning geven. Dit doet hij na een concurrentieonderzoek en opname van een woning. Een waardebepaling is bedoeld om te adviseren over het goed in de verkoop zetten van een woning. Dit is een gratis adviserend gesprek. Veelal is dit ook de eerste kennismaking met een makelaar.