Waardebepaling of taxatie? Karin legt uit

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?

Karin de Jong
17 Juni 2021 | Door Karin de Jong

 “Karin, je biedt een gratis waardebepaling aan. Maar wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatierapport?” Dat is een vraag die ik vaak krijg. Ik zal je het verschil uitleggen.

Taxatierapport

Een taxatierapport is een op schrift gestelde en goed onderbouwde verklaring van een gecertificeerde makelaar/taxateur over de waarde van een woning. In dit uitgebreide rapport staat niet alleen de huidige waarde van een woning, maar staan ook de belangrijkste eigenschappen, de omgevingsfactoren, bouwkundige aspecten, energiebesparende maatregelen, publiek en/of privaatrechtelijke aspecten en de bronnen die de taxateur heeft geraadpleegd.

Tijdens de opname van de woning, bij de gemeente, het kadaster of in eigen archief heeft de taxateur gegevens gevonden en genoteerd. Tevens heeft hij een waarde berekend, verkochte referentiepanden gezocht of navraag gedaan bij andere instanties. Uit alle gegevens trekt de makelaar/taxateur een conclusie, schrijft die op en ondertekent het rapport. Het maken van een taxatierapport is dus meer dan ‘even door de woning hollen’.

Het is duidelijk dat, afhankelijk van de grootte en de situatie (denk aan recht van overpad en dergelijke) van de woning de taxateur flink wat uurtjes kwijt is. Een taxatierapport is dan ook niet gratis. Voor bijvoorbeeld het verkrijgen van een financiering/hypotheek zal de bank naar een taxatierapport vragen die NWWI gevalideerd is. Maar ook als men in scheiding ligt en er moet een verdeling gemaakt worden, zal er een taxatierapport gemaakt worden.

Waardebepaling

Een waardebepaling is eenvoudiger. Dit is de eerste stap naar bijvoorbeeld het verkopen van een woning of voor het verkrijgen van een eerste indicatie of er een overwaarde aanwezig is. Een waardebepaling is een mondelinge verklaring van een makelaar. In dit gesprek zal een makelaar je de verwachte verkoopwaarde/opbrengst en het vraagprijsadvies van de woning geven. Dit doet hij na een concurrentieonderzoek en opname van een woning. Een waardebepaling is bedoeld om te adviseren over het goed in de verkoop zetten van een woning. Dit is een gratis adviserend gesprek. Veelal is dit ook de eerste kennismaking met een makelaar.

Advies nodig?

Ik sta voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Image

Deze blogs vind je misschien ook interessant

Jouw woning verkoopklaar

Woning verkopen: ben jij er klaar voor?

01 Juli 2021 | Door Karin
Karin legt uit

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?

17 Juni 2021 | Door Karin
Keuzes maken

Hoe kies jij een makelaar? Volg je gevoel!

02 Juni 2021 | Door Karin
De laatste punten

De eindinspectie voordat je naar de notaris gaat. Waar let je op?

26 Mei 2021 | Door Karin
Karin de Jong makelaars en woningpresentaties
Karin de Jong makelaars en woningpresentaties