Stappenplan voor het kiezen van een makelaar

Hoe kies jij een makelaar? Volg je gevoel!

Karin de Jong
02 Juni 2021 | Door Karin de Jong

Het moment is daar: je hebt besloten om je huis te verkopen. Bij zo’n belangrijk proces wil je natuurlijk een professional inschakelen. Maar hoe kies je een makelaar die bij jou past? In dit blog vind je tips over het kiezen van een makelaar. Zo wordt het verkopen van een woning een eitje. 

Vooronderzoek naar de beste makelaar

Bedenk allereerst goed wat je van een makelaar verwacht. Een ‘traditionele’ makelaar ontzorgt je van A tot Z. Hij of zij regelt bijvoorbeeld de advertentieteksten, foto’s van de woning, plaatsing op woningsites, onderhandeling met kijkers of met de verkopende partij en stelt de koopovereenkomst op. Bij dit soort makelaar zijn goede communicatievaardigheden belangrijk: luistert hij of zij goed naar jou? 

Als jij weet wat voor soort makelaar je zoekt, is het tijd om Google in te duiken naar makelaars bij jou in de buurt. Lees reviews, bekijk de website en sociale media van de makelaar. Het is slim om te kiezen voor een makelaar die is aangesloten bij een branchevereniging. Dit kan een veiliger gevoel geven: het zijn gecertificeerde makelaars die elk jaar hun verplichte educatie volgen en je kunt bij een geschil terugvallen op een geschillencommissie.

Vraag advies aan familie en vrienden in de buurt

Jouw shortlist met makelaars zal nog best wat opties hebben. Maak daarom een rondje bij familie, vrienden en collega’s die in de buurt wonen. Welke makelaar raden zij aan? Bedenk wel goed of je op iemands anders ervaring met andere wensen je oordeel wil baseren. 

Plan een vrijblijvend gesprek met makelaars in

Als het goed is, heb je inmiddels nog een kort lijstje met makelaars over. Daarom is het tijd om vrijblijvende afspraken te maken en de makelaars de kans te geven om zichzelf te presenteren. De meeste makelaars bieden zo’n kennismakingsgesprek aan in de vorm van een gratis en vrijblijvende waardebepaling. Bereid het gesprek voor met vragen zoals: welke kosten kun je verwachten? Zijn er nog bijkomende kosten? Welke diensten levert de makelaar? Is het mogelijk om deeldiensten af te nemen en zo ja welke? Welke vraagprijs stelt de makelaar voor jouw woning en waarom? 

Ga op je gevoel af

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip: volg je gevoel bij het kiezen van een makelaar. Je hebt je vooronderzoek gedaan, advies van vrienden en familie ingewonnen en vrijblijvende gesprekken gevoerd. Een klik hebben met jouw makelaar is ontzettend belangrijk. Laat je hierbij dus niet alleen leiden door het prijskaartje. Want als de voordeligste makelaar bijvoorbeeld heel lastig bereikbaar was om een gesprek mee in te plannen of onnauwkeurig overkomt, is dit dan wel de makelaar waarmee je in zee wil gaan?

Advies nodig?

Ik sta voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Image

Deze blogs vind je misschien ook interessant

Jouw woning verkoopklaar

Woning verkopen: ben jij er klaar voor?

01 Juli 2021 | Door Karin
Karin legt uit

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?

17 Juni 2021 | Door Karin
Keuzes maken

Hoe kies jij een makelaar? Volg je gevoel!

02 Juni 2021 | Door Karin
De laatste punten

De eindinspectie voordat je naar de notaris gaat. Waar let je op?

26 Mei 2021 | Door Karin
Karin de Jong makelaars en woningpresentaties
Karin de Jong makelaars en woningpresentaties