Handig tips om je woning te verkopen

Woning verkopen: ben jij er klaar voor?

Karin de Jong
01 Juli 2021 | Door Karin de Jong
Woning verkopen: ben jij er klaar voor?

Jouw woning is waarschijnlijk het meest kostbare bezit dat je hebt, als je het in geld uitdrukt. Iets waardevols wat je wilt verkopen moet er perfect bij staan voor de fotoshoot. Het beeldmateriaal op internet is de eerste indruk. Komt iemand wel of niet bezichtigen? Als een potentiële koper komt kijken, moeten zij niet teleurgesteld worden. Kijkers schetsen zich een beeld van de woning op basis van de foto’s, dus moeten deze foto’s moeten dus realistisch gemaakt worden.  Met realistische foto’s sta jij als verkoper van de woning al 1-0 voor! 

Neutraal, maar aantrekkelijk 

We hebben allemaal wel eens een auto, eettafel, stoel of een mooie lamp verkocht op Marktplaats. Bedenk eens wat je doet voordat je de foto’s maakt en wat je opnieuw doet voordat er iemand komt kijken? Precies! Je denkt wat ik ook denk. Even een poetsdoek erlangs halen. Het moet mooi glimmen en niet vies zijn. Je wilt er tenslotte zo veel mogelijk voor krijgen. Ook vergelijk je wat anderen hiervoor vragen zodat je een richtprijs hebt en kan vergelijken met wat jij in gedachten hebt. Maar dat is best lastig; elke auto in jouw model heeft weer andere opties. Net als een woning is er niet één hetzelfde. Bij een auto kijken we vaak wel door de verschillende opties heen, als hij maar minimaal airco heeft. Of het een automaat is, de rest maakt niet zoveel uit. 

Bij een woning is het voor veel mensen lastiger om door alle opties/inrichting heen te kijken. Een vastgoedstylist helpt je om je woning zo neutraal mogelijk te maken. Niet jouw inrichting moet opvallen, maar de ruimte. Je moet zo veel mogelijk ‘beren’ voor de kijker proberen van de weg te halen. Ik help je alvast op weg met de onderstaande algemene tips. Wil je meer weten of een advies voor vastgoedstyling dan, hoor ik het graag.

Tips voor bezichtiging:

 1. Zet een paar uur voor de bezichtiging alle ramen open en laat het goed doorluchten zodat je huis lekker fris ruikt.
 2. Verwijder alle producten van huisdieren en zorg dat zij op tijd het huis uit zijn. Denk hierbij vooral aan de honden-/kattenmand, kattenbak, krabpalen, etensbakjes, vogelkooien, cavia/konijnenhokken etc. Zelf ben je volledig gewend aan de geur van je huisdieren, maar een potentiële koper die geen huisdieren heeft zal dit onmiddellijk ruiken.
 3. Ga nog even met de stofzuiger door het huis en voeg eventueel een daarvoor bestemde geurcapsule toe. Een beetje waspoeder opzuigen voor je begint geeft ook een frisse geur. Verwissel dan wel eventueel de stofzuigerzak; deze mag niet te vol zijn.
 4. Harde vloeren zoals plavuizen, tegels, laminaat, parket etc. even dweilen met een frisse geur.    
 5. Inspecteer altijd even de deuren, deurposten, deurklinken en keukenkastjes op vieze handafdrukken. Een lekker sopje met een allesreiniger met eucalyptusgeur doet wonderen!
 6. Zorg dat het toilet schoon en fris ruikt en verwijder de toiletborstel, prullenbakje en voorraad toiletrollen. De bril met deksel naar beneden. (Eventueel een scheutje chloor met eucalyptusgeur in de pot, dit laat het super fris ruiken!)
 7. Wanneer je woning beschikt over een inbouwkeuken met apparatuur dan kun je ervan uitgaan dat de potentiële kopers hierin gaan kijken. Denk hierbij vooral aan de koelkast, (combi)oven en vaatwasser. Houd deze goed schoon!
 8. Ook inbouwkasten mogen bij een bezichtiging geopend worden. Denk hierbij vooral aan voorraad- en/of kelderkasten en meterkast.
 9. Zorg dat je badkamer er ook perfect schoon uit ziet. Verwijder álle persoonlijke spullen zoals, tandenborstels, shampoo, douche/badschuim, wasmand etc. en maak afvoerputjes en de vloer eventueel vrij van haren.
 10. Maak op de slaapkamers alle bedden op zoals de vastgoedstyliste dit heeft voorgedaan en zorg dat alles opgeruimd is.
 11. Zorg dat altijd alle lampen in het hele huis aan zijn en dat de gordijnen, vitrage, luxaflex, lamellen, etc. open zijn.
 12. Aan de buitenkant de zonneschermen en rolluiken altijd omhoog.
 13. Verwarm je woning in de winter op een aangename temperatuur!
 14. Ruim ook altijd buiten de schuur, berging of garage goed op en probeer deze zo leeg mogelijk te tonen.

Advies nodig?

Ik sta voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Image

Deze blogs vind je misschien ook interessant

Jouw woning verkoopklaar

Woning verkopen: ben jij er klaar voor?

01 Juli 2021 | Door Karin
Karin legt uit

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?

17 Juni 2021 | Door Karin
Keuzes maken

Hoe kies jij een makelaar? Volg je gevoel!

02 Juni 2021 | Door Karin
De laatste punten

De eindinspectie voordat je naar de notaris gaat. Waar let je op?

26 Mei 2021 | Door Karin
Karin de Jong makelaars en woningpresentaties
Karin de Jong makelaars en woningpresentaties